Leśny mech
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1 pełna szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml kremówki
- 500 g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok 400 g truskawek
- +truskawki i prażony słonecznik do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Rozmrożony szpinak przekładamy na sito i mocno odciskamy z wody.
Szpinak łączymy z połową oleju i miksujemy przy pomocy blendera, aby go jeszcze bardziej rozdrobnić.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), a następnie - cały czas miksując - dodajemy masę szpinakową oraz pozostały olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia).Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty.
Płynną kremówkę mieszamy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu, z którego odkładamy 4 łyżki, a do pozostałego w misce dodajemy truskawki.
Krem z owocami dzielimy na 2 części i przekładamy nim ciasto. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy boki ciasta, a następnie całość posypujemy pokruszonym ciastem.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, jeśli nie śpieszy nam się z podaniem, najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz