Truskawkowo-brzoskwiniowe CRUMBLE
SKŁADNIKI/4 porcje
- 4 niepełne szklanki truskawek
- 8 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 brzoskwinie
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki i brzoskwinie dokładnie myjemy.
Usuwamy szypułki i kroimy truskawki na duże kawałki (jeśli truskawki są małe można przeciąć na pół lub dodać w całości), brzoskwinię obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
Usuwamy szypułki i kroimy truskawki na duże kawałki (jeśli truskawki są małe można przeciąć na pół lub dodać w całości), brzoskwinię obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy owoce prawie do pełna.
Płatki owsiane mieszamy z mąką, cukrem i masłem.
Ugniatamy rękoma do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę układamy na owocach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 stopni C, 15-20 minut do momentu aż owoce puszczą soki a kruszonka się przyrumieni.
Płatki owsiane mieszamy z mąką, cukrem i masłem.
Ugniatamy rękoma do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę układamy na owocach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 stopni C, 15-20 minut do momentu aż owoce puszczą soki a kruszonka się przyrumieni.
Owocowe crumble można podawać z ulubionymi dodatkami np. lodami :)
Komentarze
Prześlij komentarz