MAŚLANO-RUMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
- 540 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- 1 budyń waniliowy (dodatkowo mleko-według instrukcji na opakowaniu)
- 500 g twarogu tłustego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder
- olejek rumowy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wymieszać ze świeżymi drożdżami (najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto aby było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt.
Ser zmielić na gładką masę, dodać żółtka i cukier.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem serowym lub budyniowym, następnie formować w dowolne kształty.
Piec do momentu wyrośnięcia i zarumienienia się ciasta (ok 20 minut) w 180 stopniach C.
(dodatkowo aby drożdżówki były złociste posmarować żółtkiem).
(dodatkowo aby drożdżówki były złociste posmarować żółtkiem).
Cukier puder połączyć z odrobiną wody, dodać kilka kropel olejku rumowego i oblać drożdżówki.
Komentarze
Prześlij komentarz