GRZYBOWE PĘCZOTTO Z KARMELIZOWANĄ BRZOSKWINIĄ

SKŁADNIKI:
-1/4 szklanka kaszy pęczak
-garść suszonych borowików
-1 łyżka oliwy
-1 cebulka
-1 ząbek czosnku
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-1/4 szklanki bulionu warzywnego
-1 plaster łopatki wieprzowej
-1 łyżka oleju kokosowego
-1 brzoskwinia(najlepiej lekko kwaśna)
-1 łyżeczka miodu
-marynata do mięsa(2 łyżeczki soku z cytryny, tymianek, przyprawa do kurczaka)

PRZYGOTOWANIE:
Borowiki namaczamy w szklance gorącej wody przez 15 minut.
Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle a następnie zalewamy bulionem, kiedy grzyby się namoczą dodajemy również je.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso przyprawiamy i smażymy na maśle z dodatkiem oleju kokosowego(po usmażeniu można dodać trochę bulionu i poddusić aby mięso było delikatniejsze).
Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i karmelizujemy z miodem (można dodać trochę masła).
Ugotowaną kaszę dodajemy do farszu grzybowego (farsz można zagęścić śmietanką), doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszamy.






Komentarze

Popularne posty