BIGOS MEKSYKAŃSKI
SKŁADNIKI:
- 3 kg kapusty kwaszonej
- 1 kg pieczarek
- 60 g suszonych borowików
- 20 dag suszonych śliwek
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
- 2,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 puszki kukurydzy
- 1,3 kg łopatki
- 1 cebula
- 30/40 dag boczku surowego
- smalec
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do bigosu)
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości.
Pieczarki podsmażamy na smalcu z cebulką, dodajemy namoczone borowiki.
Następnie dodajemy suszone śliwki i wszystko razem podsmażamy.
Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na smalcu.
Do usmażonego mięsa dodajemy koncentraty pomidorowe i powidła.
Do gotowej kapusty dodajemy wszystkie składniki oraz kukurydzę.
Całość doprawiamy według uznania.
Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na smalcu.
Do usmażonego mięsa dodajemy koncentraty pomidorowe i powidła.
Do gotowej kapusty dodajemy wszystkie składniki oraz kukurydzę.
Całość doprawiamy według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz