DOMOWY BURGER WOŁOWY Z KONFITURĄ

BURGER to jeden z moich ulubionych fast foodów!
Chociaż fast food kojarzy nam się często tylko z daniami ociekającymi tłuszczem i takimi po których czeka nas jedynie ból brzucha, ja postaram się pokazać, że tak wcale być nie musi.

Sztuczne sosy możemy zastąpić domowymi na bazie jogurtu naturalnego, zamiast prażonej cebulki dodać świeże warzywa!
Takie jedzenie sprawia, że czujemy się lekko i nie mamy wyrzutów sumienia nawet kiedy zjemy 2 takie burgery.
Dzisiaj pokaże wam przepis na burgera do którego nie raz będziecie wracać!
Smacznego xoxo


SKŁADNIKI/MIĘSO

  • 1 kg wołowiny (już zmielonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek i cebulkę pokroić i podsmażyć na maśle, mięso doprawić solą i pieprzem następnie dodać do niego cebulkę i czosnek.
Odstawić na ok 2 godziny aby mięso połączyło się z aromatami.
Po tym czasie mięso smażyć na oliwie do momentu zarumienienia się.
SKŁADNIKI/SOS
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka i cebulkę pokroić w drobną kostkę, jogurt połączyć z majonezem i koncentratem.
Sos doprawić solą i pieprzem, dodać ogórka, cebulkę oraz sos sojowy, wymieszać.

SKŁADNIKI/KONFITURA Z CEBULI
  • 3 cebule
  • 1 łyżka konfitury morelowej
  • sól, pieprz, oregano, ocet, miód, masło
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle.
Dodać konfiturę morelową, przyprawy, miód oraz łyżkę octu.
Odczekać aż ocet i płyny odparują a konfitura zgęstnieje.

SKŁADNIKI/DODATKI:
  • żółty ser
  • sałata roszponka
  • warzywa (ogórek, pomidor, oliwki)
  • domowe bułki
  • masło czosnkowe
Bułki przekroić, posmarować masełkiem czosnkowym, dodać mięso, ser, sos oraz konfiturę.




Komentarze

Popularne posty