Majonez limonkowy
SKŁADNIKI:
- 1 limonka
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 500 ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Skorupkę jaja sparzyć we wrzącej wodzie.
Jajko wbić do miski, dodać musztardę, sól, pieprz oraz ocet lub sok z cytryny.
Wszystkie składniki delikatnie miksować, stopniowo (małymi porcjami) dodawać olej.
Cały czas cierpliwie ubijać aż masa stanie się gęsta i jasna.
Wszystkie składniki delikatnie miksować, stopniowo (małymi porcjami) dodawać olej.
Cały czas cierpliwie ubijać aż masa stanie się gęsta i jasna.
Kiedy majonez będzie gotowy limonkę sparzyć we wrzącej wodzie.
Dodać startą skórkę oraz sok z limonki.
Dodać startą skórkę oraz sok z limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz