Marshmallow

SKŁADNIKI:

  • 16 g żelatyny
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 2 szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • 20 g kakao
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego 
  • skrobia ziemniaczana, kakao, cukier puder do obtoczenie (składniki 1:1:1)
PRZYGOTOWANIE:

Blachę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wysypać mieszanką kakao, cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
Żelatynę namoczyć w ośmiu łyżkach zimnej wody, odstawić.
W garnku zagotować pół szklanki wody i cukier, często mieszając, aż cukier się rozpuści.
Kiedy syrop zacznie się gotować, dodać namoczoną żelatynę i całość doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć syrop z ognia, przelać do miski i odstawić na kilka minut do delikatnego przestygnięcia.
Do syropu dodać przesiane kakao, szczyptę soli, 3 krople olejku i miksować na wysokich obrotach przez 10-15 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta.
Piankę przelać na blaszkę i odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
Gotową piankę pokroić na kawałki lub wyciąć foremkami.
Pianki można przechowywać nawet dwa miesiące (w temperaturze pokojowej).



Komentarze

Popularne posty