Marshmallow
SKŁADNIKI:
Blachę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wysypać mieszanką kakao, cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
Żelatynę namoczyć w ośmiu łyżkach zimnej wody, odstawić.
W garnku zagotować pół szklanki wody i cukier, często mieszając, aż cukier się rozpuści.
Kiedy syrop zacznie się gotować, dodać namoczoną żelatynę i całość doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć syrop z ognia, przelać do miski i odstawić na kilka minut do delikatnego przestygnięcia.
Do syropu dodać przesiane kakao, szczyptę soli, 3 krople olejku i miksować na wysokich obrotach przez 10-15 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta.
Piankę przelać na blaszkę i odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
Gotową piankę pokroić na kawałki lub wyciąć foremkami.
Pianki można przechowywać nawet dwa miesiące (w temperaturze pokojowej).
- 16 g żelatyny
- 8 łyżek zimnej wody
- 2 szklanki cukru
- 125 ml wody
- szczypta soli
- 20 g kakao
- łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- skrobia ziemniaczana, kakao, cukier puder do obtoczenie (składniki 1:1:1)
PRZYGOTOWANIE:
Blachę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wysypać mieszanką kakao, cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
Żelatynę namoczyć w ośmiu łyżkach zimnej wody, odstawić.
W garnku zagotować pół szklanki wody i cukier, często mieszając, aż cukier się rozpuści.
Kiedy syrop zacznie się gotować, dodać namoczoną żelatynę i całość doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć syrop z ognia, przelać do miski i odstawić na kilka minut do delikatnego przestygnięcia.
Do syropu dodać przesiane kakao, szczyptę soli, 3 krople olejku i miksować na wysokich obrotach przez 10-15 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta.
Piankę przelać na blaszkę i odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
Gotową piankę pokroić na kawałki lub wyciąć foremkami.
Pianki można przechowywać nawet dwa miesiące (w temperaturze pokojowej).
Komentarze
Prześlij komentarz