Pasta z czerwonej ciecierzycy i domowy chleb żytni

SKŁADNIKI-PASTA
  • szklanka czerwonej ciecierzycy
  • pół szklanki łuskanego grochu (połówki)
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • przyprawy (papryka wędzona, sól, pieprz, sól czosnkowa, zioła prowansalskie)
  • 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę opłukać i wrzucić do osolonej gotującej wody, to samo robimy z grochem.
Gotować do miękkości.
Pomidora wyparzyć w gorącej wodzie, obrać i pokroić na kawałki.
Razem z przyprawami wrzucić do blendera i zmiksować tak aby były wyczuwalne kawałki pomidora.
Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.
Ugotowaną ciecierzycę i groch wymieszać z podsmażoną cebulką i czosnkiem, dodać "passate" z pomidora, oliwę i wszystko dokładnie zblendować.

SKŁADNIKI-CHLEB
  • 750 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 3 łyżki oleju
  • olej + mąka do wysypania do formy
PRZYGOTOWANIE 
 
Mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszać dokładanie w dużej misce  razem z mąką żytnią 720.
Dodać 500 ml wody i zostawić na 40 minut.
Następnie dodać 250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, drożdże, cukier mieszać ponownie.  Wyrobić ciasto mikserem.
Ciasto będzie dość klejące i gęste.
 Ciasto odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Najlepiej przykryć ciasto ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce.
Gdy ładnie wyrośnie, ponownie wyrobić ciasto (tym razem dłońmi) i przełożyć do dużej blachy nasmarowanej olejem i wyspanej mąką.
Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 i piec 50 minut.
 Chleb wyjąć z blaszki i studzić.


 

Komentarze

Popularne posty