MAŚLANO-RUMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BUDYNIEM

SKŁADNIKI:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 budyń waniliowy (dodatkowo mleko-według instrukcji na opakowaniu)
  • 500 g twarogu tłustego
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder
  • olejek rumowy
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną wymieszać ze świeżymi drożdżami (najpierw zrobić rozczyn). 
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto aby było miękkie i elastyczne. 
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt.
Ser zmielić na gładką masę, dodać żółtka i cukier.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem serowym lub budyniowym, następnie formować w dowolne kształty.
Piec do momentu wyrośnięcia i zarumienienia się ciasta (ok 20 minut) w 180 stopniach C.
(dodatkowo aby drożdżówki były złociste posmarować żółtkiem).
Cukier puder połączyć z odrobiną wody, dodać kilka kropel olejku rumowego i oblać drożdżówki.




Komentarze

Popularne posty