CIASTO PIEROGOWE
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Przesianą mąkę połączyć z solą.
Wodę wlać do miseczki i dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.
Emulsję wlewać stopniowo do mąki (delikatnie mieszając widelcem).
Wodę wlać do miseczki i dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.
Emulsję wlewać stopniowo do mąki (delikatnie mieszając widelcem).
Dodać jajko i wymieszać ciasto.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać ok 8 minut.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok 30 minut.
Ciasto rozwałkować na płaski placek i formować pierożki.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i zagniatać ok 8 minut.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok 30 minut.
Ciasto rozwałkować na płaski placek i formować pierożki.
Komentarze
Prześlij komentarz