BUŁKI DO BURGERÓW
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki cukru
- 1 żółtko, zioła prowansalskie, bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Przesianą mąkę połączyć z łyżeczką soli, wymieszać delikatnie.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn zacznie "wychodzić" z kubka, przelać do miski z mąką i delikatnie wymieszać, stopniowo dodając ciepłe mleko.
Dodać cukier, jajko i roztopione masło.
Ciasto zarabiać do momentu aż będzie elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Następnie ciasto delikatnie wyrobić i uformować kulki, odstawić pod ściereczką na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować żółtkiem i posypać przyprawami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu zarumienienia (ok 20 minut).
Dodać cukier, jajko i roztopione masło.
Ciasto zarabiać do momentu aż będzie elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Następnie ciasto delikatnie wyrobić i uformować kulki, odstawić pod ściereczką na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować żółtkiem i posypać przyprawami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu zarumienienia (ok 20 minut).
Komentarze
Prześlij komentarz