TORT WIELKANOCNY
Słodkości, słodkości, słodkości...
Chyba każdy z nas je uwielbia, jedni bardziej a drudzy mniej, jednak często po nie sięgamy.
Torty, babeczki, ciasteczka, tarty...
Wszystko to wymaga dużo pracy i precyzji, deser musi smakować ale też przyciągać nasz wzrok!
Uwielbiam piec torty, sprawiać nimi przyjemność innym, spędzać przy ich przygotowaniu godziny.
Ciężka praca to gwarancja pysznego i pięknego tortu.
Dziś pokażę przepis na torcik wielkanocny z którego jestem bardzo dumna :)
Smacznego xoxo
SKŁADNIKI/BISZKOPT
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier.
Dodać żółtka, ocet oraz olej-miksować.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp. 160/170 stopni C przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
Dodać żółtka, ocet oraz olej-miksować.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp. 160/170 stopni C przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
SKŁADNIKI/3 KREMY
- 750 ml śmietanki kremówki
- 3 śmietan fixy
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 750 g mascarpone
- 6 ciasteczek z kawałkami czekolady
- 8 łyżek cukru pudru
- truskawki
- maliny
- barwnik fioletowy
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
- KREM CIASTECZKOWY
250 g serka mascarpone zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru, rozpuścić 200 g białej czekolady odstawić do ostygnięcia, po tym czasie delikatnie wlewać do serka mascarpone i miksować.
Śmietankę (250ml) ubić na sztywno i dodać do serka mascarpone, delikatnie zmiksować lub wymieszać szpatułką.
Ciasteczka rozkruszyć lub zblendować na puder, dodać do kremu.
Przełożyć 1 blat, dodać truskawki.
Śmietankę (250ml) ubić na sztywno i dodać do serka mascarpone, delikatnie zmiksować lub wymieszać szpatułką.
Ciasteczka rozkruszyć lub zblendować na puder, dodać do kremu.
Przełożyć 1 blat, dodać truskawki.
- KREM CZEKOLADOWY
250 g mascarpone zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru, dodać roztopione 200 g gorzkiej czekolady oraz ubitą śmietanę.
Przełożyć 2 blat z dodatkiem malin i truskawek.
Przełożyć 2 blat z dodatkiem malin i truskawek.
Komentarze
Prześlij komentarz